Vídeňský řízek

figlmueller_schnitzel
Zdroj: figlmueller.at

Co by to bylo za návštěvu Vídně, kdybychom si místní specialitu někde neobjednaly.

Vzpomněla jsem si, jak jsem před lety byla s manželem na výborném vídeňském řízku. Bohužel jediné, co jsem si pamatovala bylo, že se restaurace nachází někde v centru. Svou lámanou němčinou jsem se tedy šla zeptat, kdy jsem jen popsala Wiener Schnitzel přes celý talíř.

Ihned nebyl problém nás nasměrovat, každý Vídeňan toto místo zná. Jedná se o restauraci Figlmüller.
Řízkárna se nachází v centru města nedaleko kostela sv. Štěpána. Historie restaurace sahá až do roku 1905, to v případě původní provozovny, v případě druhé pobočky, která je za rohem se datuje otevření do pozdějších let, kdy nápor strávníků přestala původní restaurace stíhat.

Rozhodně však doporučuji rezervaci, díky vyhlášeným řízkům a braborovému salátu je zde plno téměř v jakoukoliv hodinu. My jsme díky našemu lehce početnějšímu zástupu musely počkat asi 15 minut, ale naše čekání se vyplatilo. Pak už jde ale všechno rychle, obsluha přináší z kuchyně jeden řízek za druhým, opravdu je to “továrna” na řízky.

Reklama 1

Schnitzel jako takový je atrakcí (nejen atrakcí, opravdu stojí za navštívení a ochutnání), protože je podáván na velký talíř, který ze všech stran přesahuje. Výborný bramborový salát s polníčkem a sladkokyselou zálivkou (s medem, balzamikem a dýňovým olejem) je podáván na druhý talíř, k řízku se nevejde již vůbec nic. Narozdíl od manžela, který byl schopen spořádat řízek celý a k tomu ještě mou polovinu jsme si nyní objednaly řízek raději vždy napůl.

Telecí nebo vepřový

Řízek je sice oproti tradici nikoliv telecí, ale vepřový (konkrétně pak z vepřové panenky), ale to mu rozhodně neubírá na kvalitě a dokonalé chuti. Je pečlivě vyklepán do tenkého plátku z původního 250g kusu masa, obalen ve strouhance z kaiserek a tajnou recepturou. Poté je smažen na třech pánvích, nikoliv na másle, ale na rostlinném oleji. Každá pánev má jinou teplotu, nejprve jde do rozpáleného oleje, poté do dvou méně, aby byl lehce prosmažen.


Řízek je výborný, v žádném případě není i přes svou tloušťku vysušený ani nasáklý olejem, je naopak jemný a křehký. Když se vám ho nepodaří nasoukat do sebe, je zde možnost zabalit si ho s sebou do speciálního papíru, který je k tomuto účelu k dispozici.

Reklama 2

Na jejich webu můžete najít postup, jak tento řízek o průměru 34cm vzniká.

Pokud se tedy dostanete do Vídně, určitě navštivte tuto restauraci. Pakliže pojedete s parnerem, který je pravý masožravec, bude zde jako v ráji a je to nezbytné!

Reklama 3