Gambrinus Mistrovství v ručním česání chmele vyhrála křehká blondýnka. Porazila chlapy a sklidila obdiv slavných osobností

Zdroj: Plzeňský  Prazdroj
Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Vlastníma rukama sklidila během necelých čtyř hodin sedm věrtelů chmele a zasloužila si tak titul Gambrinus Mistr v ručním česání chmele 2014 a hlavní výhru, sud Nepasterizovaného Gambrinusu. „Na chmel chodím od mala, je to sice tvrdá práce, ale mě baví,“ řekla s úsměvem Mistryně Zdena Malafová. Ta porazila dlouholeté česáče a sklidila obdiv i přítomných slavných osobností, které nejen, že soutěžící v průběhu Mistrovství povzbuzovaly, ale zapojily se i do samotného česání.

Mistrovství v ručním česání chmele proběhlo pod záštitou pivovaru Gambrinus 23. 8. v Přílepech na Rakovnicku podruhé, v souhrnu se pak klání konalo již poosmé. Setkala se tu dvacítka méně i více zkušených česáčů z různých koutů republiky. Někteří jezdí na chmelové brigády už desítky let – od svých studií, a jiní tu byli prvně. Ač bylo nejmladšímu česáči pouhých šest let, nebyl žádným nováčkem, účastnil se totiž soutěže i loni.

O skvělou tradiční náladu a správného ducha chmelových brigád se postaraly i slavné osobnosti – kromě bývalých československých fotbalových reprezentantů Antonína Panenky a Karola Dobiáše, především zpěvák a herec Josef Laufer. „Letos je to přesně padesát let, co jsme točili film Starci na chmelu. Když jsme na tom pracovali, nečekali jsme, že se z toho stane česká filmová klasika a jsem rád, že jsem dnes měl tu možnost vrátit se na chmelnici a zavzpomínat na staré časy,“ řekl s úsměvem Laufer. Na něj čekalo v Přílepech překvapení. Organizátoři mu k jeho čerstvě dožitému jubileu 75 let darovali rovných 75 litrů sudu.

Čerstvá Mistryně v ručním česání chmele převzala výhru v podobě padesátilitrového sudu Nepasterizovaného Gambrinusu se slovy, že výhru nečekala, jela na „brigádu“ pobavit se „Nepřijela jsem s tím, že vyhraji, o to víc mám z výhry dobrý pocit a výhru si rozhodně vychutnám,“ řekla paní Zdena Malafová s rukama zelenýma od chmelových šišek.

Reklama 1

„Na chmelové brigády se pomalu ale jistě zapomíná, lidi dnes mají jiné zájmy, i když to bývalo moc fajn a já sama na to ráda vzpomínám,“ řekla Eva Kutílková, majitelka chmelnice, která všechny bohatě pohostila.

České chmelnice neodmyslitelně patří k rázu české krajiny – hlavně na západě Čech – Žatecku a Rakovnicku. Pivovar Gambrinus – nositel Chráněného zeměpisného označení (CHZO) České pivo – chce takový stav zachovat a podporovat tak tuzemské zemědělce. „Receptura piva Gambrinus je založená na ryze českých surovinách. Abychom pivo uvařili, odebíráme konkrétní odrůdy chmele a ječmene z českých polí. Jedině tak můžeme zachovat specifickou chuť, kterou má,“ vysvětlil sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek.